Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 1. – 31. 3. 2022 celkem 263 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 76 finančních sankcí v celkové výši 396 000,- Kč. Za méně závažné nedostatky byla uložena 4 napomenutí. Bylo vydáno 1 opatření nařízení provedení sanitace.
Na základě podnětu se uskutečnilo 51 kontrol, podněty se týkaly převážně nedodržování platných mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, ale i nedostatečné provozní hygieny. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 24 kontrol. V 11 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
V provozovnách stravovacích služeb za 1. čtvrtletí byly zjištěny zejména nedostatky v provozní hygieně, ve skladování potravin, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací a v řádném značení rozpracovaných potravin a produktů (viz graf č. 2).
FOTOGRAFIE PROVOZOVEN:
Foto č. 1 – 2: nedostatky v provozní hygieně – špína, pavučiny – nedostatečný úklid
Foto č. 3: prostor přípravny – nemožnost využití pro mytí ovoce a zeleniny
Foto č. 4 a 5: znečištěné provozní nádoby pro skladování a přepravu potravin a pokrmů
Foto č. 6 a 7: nedostatky ve skladování potravin a produktů, nedostatečná čistota zařízení