Váš dotaz: 1) Proč nám např. marmeláda (či jiné zabalené potraviny) po otevření začne časem plesnivět?
PÍísně jsou běžnou součástí prostředí, jakmile tedy otevřeme sklenici s marmeládou, která je vlhká, napadají nám na povrch plísně z ovzduší, které se v tomto pro ně příznivém prostředí dále množí a potraviny znehodnocují. Totéž platí pro ostatní nevhodně balené potraviny např. chleba pokud ještě teplý vložíte do igelitové sáčku, velmi rychle začně plesnivět, necháte-li ho zabalený v utěrce, ztvrdne, ale nebude plesnivý. Optimální růst plísní je při vyšší teplotě, vyšší vlhkosti, plísně rostou v mikroaerofilním prostředí s obsahem 5–10 % CO2, jsou to fakultativně anaerobní mikroorganismy.
Váš dotaz: 2) Kdy je ještě bezpečné odstranit jen plesnivou část potraviny, a kdy už bychom ji měli celou vyhodit?
Vždy je třeba takto viditelně poškozený výrobek zlikvidovat, neboť plísně tvoří rozsáhlá mycelia (podhoubí), běžným okem neviditelná, proto nestačí odstranit svrchní viditelně napadenou část.
Váš dotaz: 3) Netýká se asi přímo mykotoxinů – Jak na naše zdraví působí plísně např. na zdech v bytě?
Plísně se primárně vyskytují v ovzduší, při špatných stavebně technických podmínkách se mohou lokalizovat i na zdech domů (v rozích, okolo parapetů apod.) Při jejich nadměrném rozšíření nebo u citlivých osob mohou vyvolát alergie, dýchací obtíže apod.. Plísně v takovém viditelném množství jsou zdravotně závadné a je třeba je co nejdříve odstranit. Definitvní odstranění je však podmíněno stravebními úpravami, které zamezí jejich opětovnému vzniku.
MUDr. Zdeňka Jágrová
ředitelka protiepidemického odboru