Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) se v rámci své standardní odborné činnosti věnuje hygienickému dozoru ve školských zařízeních, a to včetně dohledu nad agendou provozoven stravování. Jedním z hlavních aspektů sledovaných HSHMP je včasné a průběžné vzdělávání zaměstnanců pražských školních jídelen. Proto také pražští hygienici v první polovině března, ve dnech 7. a 14. 3. 2022, uspořádali ve spolupráci s Asociací školních jídelen ČR on-line odborné školení pod názvem Hygienické minimum. Celkově se v obou termínech školení zúčastnilo na 150 zaměstnanců pražských školních jídelen a výdejen při dětských skupinách.
Nejvíce dotazů se týkalo problematiky zákazu samoobslužného provozu v rámci tzv. protikovidových opatření v otázkách používání příborů, nápojů a salátových barů.
Přednášející účastníky školení informovali, že omezení samoobslužného systému nebylo legislativně stanoveno. Jednalo se o doporučení preventivního charakteru s cílem snižovat možné riziko přenosu infekce covid-19. Nastavené opatření tedy není stanovenou povinností pro provozovatele stravovací služby, nýbrž jen doporučením.
HSHMP nadále doporučuje dbát zvýšené osobní hygieny nejen ze strany personálu školních jídelen, ale i strávníků. Jde v zásadě o to, aby strávníci měli zajištěnu možnost správného mytí a osoušení rukou, případně dezinfekce rukou.