Dotaz: Jaké jsou podmínky při výdeji vlastní stravy dětem? Zatím máme jen potravinové průkazy. Odpověď: Na základní podmínky stravování v případě výdeje vlastní stravy dětí (tedy pořizované rodičem) rovněž zákon o dětské skupině pamatuje – viz §8 odst. 2. Příručky správné hygienické praxe lze nalézt na internetu na webových stránkách např. hygienických stanic. Požadavky vychází z přímo použitelného předpisu Nařízení ES č.852/2004 o hygieně potravin – konkrétně čl.4 a přílohy II. Dále se na toto minimalistické stravování vztahují i obecné požadavky z prováděcího předpisu k zákonu č.258/2000 Sb. – konkrétně vyhlášky č.137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných na osobní a provozní hygienu, a to přiměřeně rozsahu činnosti. Musí být podmínky pro uložení potravin v náležitých teplotách a pro bezpečný ohřev. Tedy musí být splněny základní podmínky pro manipulaci s pokrmy včetně osobní a provozní hygieny. Je třeba zdůraznit, že pečující osoba, která jakýmkoliv způsobem manipuluje s potravinami či pokrmy dodanými jakýmkoliv způsobem do dětské skupiny a určených dětem, musí znát základní hygienické minimum- to je rovněž součástí povinnosti každého držitele zdravotního průkazu. Proto se doporučuje nechat takové osoby proškolit.
Dotaz: Dle čeho se řídí stravovací normy v dětské skupině? Odpověď: Pro dětskou skupinu nejsou stravovací normy stanoveny. Lze jen doporučit řídit se obdobnými zásadami jako v mateřské škole.
Dotaz: Kdo ponese zodpovědnost za správnost nutričních hodnot, skladbu jídelníčku, dodržování spotřebního koše? Dosud probíhala kontrola pouze ze strany KHS. Odpověď: Dětská skupina nemá povinnosti školní jídelny, tedy žádný spotřební koš. Odpovědnost za adekvátní stravování ponese poskytovatel (v případě donášení vlastní stravy rodič).
Dotaz: V současné době, kdy probíhá doslova revoluce ve stravování, zejména v dětských zařízeních, kdo to bude kontrolovat, bude povinnost nutričního terapeuta? Odpověď: Žádná revoluce se nekoná, je jen tlak na kvalitu dětského stravování. Kontrolu nad hygienou stravování budou provádět hygienické stanice.
Tyto otázky byly položeny v rámci Semináře o jeslích, pořádaného dne 27.1.2015 APRAV, Zdravotnickým zařízením MěČ Praha 4 a Klubem K2. Děkujeme za pozvání. MUDr.Blanka Kučerová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Aktualizace 29.3.2016