Hygienická stanice hlavního města Prahy
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Časté otázky a odpovědi HDM Stravování v dětské skupině

Stravování v dětské skupině

9. prosince 2021 9. prosince 2021 | Admin

Dotaz: Jaké jsou podmínky při výdeji vlastní stravy dětem? Zatím máme jen potravinové průkazy.
Odpověď: Na základní podmínky stravování v případě výdeje vlastní stravy dětí (tedy pořizované rodičem)  rovněž zákon o dětské skupině pamatuje – viz §8 odst. 2. Příručky správné hygienické praxe lze nalézt na internetu na webových stránkách např. hygienických stanic.
Požadavky vychází z přímo použitelného předpisu Nařízení ES č.852/2004 o hygieně potravin – konkrétně čl.4 a přílohy II. Dále se na toto minimalistické stravování vztahují i obecné požadavky z prováděcího předpisu k zákonu č.258/2000 Sb. – konkrétně vyhlášky č.137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných na osobní a provozní hygienu, a to přiměřeně rozsahu činnosti. Musí být podmínky pro uložení potravin v náležitých teplotách a pro bezpečný ohřev. Tedy musí být splněny základní podmínky pro manipulaci s pokrmy včetně osobní a provozní hygieny.
Je třeba zdůraznit, že pečující osoba, která jakýmkoliv způsobem manipuluje s potravinami či pokrmy dodanými jakýmkoliv způsobem do dětské skupiny a určených dětem, musí znát základní hygienické minimum- to je rovněž součástí povinnosti každého držitele zdravotního průkazu. Proto se doporučuje nechat takové osoby proškolit. 

Dotaz: Dle čeho se řídí stravovací normy v dětské skupině? 
Odpověď: Pro dětskou skupinu nejsou stravovací normy stanoveny. Lze jen doporučit řídit se obdobnými zásadami jako v mateřské škole. 

Dotaz: Kdo ponese zodpovědnost za správnost nutričních hodnot, skladbu jídelníčku, dodržování spotřebního koše? Dosud probíhala kontrola pouze ze strany KHS. 
Odpověď: Dětská skupina nemá povinnosti školní jídelny, tedy žádný spotřební koš. Odpovědnost za adekvátní stravování ponese poskytovatel (v případě donášení vlastní stravy rodič).

Dotaz: V současné době, kdy probíhá doslova revoluce ve stravování, zejména v dětských zařízeních, kdo to bude kontrolovat, bude povinnost nutričního terapeuta? 
Odpověď: Žádná revoluce se nekoná, je jen tlak na kvalitu dětského stravování. Kontrolu nad hygienou stravování budou provádět hygienické stanice. 

Tyto otázky byly položeny v rámci Semináře o jeslích, pořádaného dne 27.1.2015 APRAV, Zdravotnickým zařízením MěČ Praha 4 a Klubem K2. Děkujeme za pozvání. MUDr.Blanka Kučerová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých 
Aktualizace 29.3.2016

Kategorie:
Kategorie
  • Časté otázky a odpovědi HDM

Navigace pro příspěvek

Previous Post Očkování dětí
Next Post Vláda schválila plán zářijového testování na covid-19 ve školách

Kontakt ústředí

Hygienická stanice hlavního města Prahy

  • Rytířská 404/12, p.s. 203, 110 01 PRAHA 1
  • Facebook
  • ID datové schránky: zpqai2i
  • podatelna@hygpraha.cz
  • IČO: 71 00 92 56

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva
  • Ostatní
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení
Logo podniku podporující zdraví.