Hygienická stanice hlavního města Prahy
  • Úvod
  • Informace
  • Provozní doba
  • Kontakty
  • Linka 1221
Home Legislativa HV/PBU Vybrané právní předpisy pro stravovací služby

Vybrané právní předpisy pro stravovací služby

9. prosince 2021 9. prosince 2021 | Admin

Přímo použitelné předpisy EU

  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
  • Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č.625/2017 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)  č.852/2004,  o hygieně potravin
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu
  • Nařízení Komise  (ES) č. 2073/2005, o mikrobiologických kritériích pro potraviny
  • Nařízení Komise (EU) č. 1019/2013, kterým se mění příloha č. 1 nařízení (ES) č. 2073/2005, pokud jde o histamin v produktech rybolovu
  • Nařízení Komise (ES) č. 1441/2007, kterým se mění nařízení (ES) č.2073/2005, o mikrobiologických kriteriích pro potraviny
  • Nařízení Komise (EU) č.365/2010, kterým se mění nařízení (ES) č.2073/2005,o mikrobiologických kriteriích pro potraviny, pokud jde o Enterobacteriaceae v pasterizovaném mléce a v dalších pasterizovaných tekutých mléčných výrobcích a o Listeria monocytogenes v potravinářské soli
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1935/2004, o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS
  • Nařízení Komise (ES) č.37/2005, o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě
  • Nařízení Komise (ES) č.1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách
  • Nařízení Komise (EU) č. 459/2010, kterým se mění přílohy II, III, a IV nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES č. 396/2005, pokud jde o maximální limity reziduí pro některé pesticidy v některých produktech a na jejich povrchu
  • Nařízení Komise (ES) č. 353/2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla pro žádost o schválení zdravotních tvrzení podle článku 15 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 109/2008, kterým se mění nařízení (ES) č. 1942/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.110/2008, o definici , popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných značení lihovin a o zrušení nařízení Rady (EHS) č.1576/89
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1333/2008, o potravinářských přídatných látkách
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004 Text s významem pro EHP
  • Nařízení Komise (ES) č.232/2012, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1333/2008, pokud jde o podmínky použití a úrovně  použití u chinolinové žluti (104), žluti (SY) (Sunset Yellow FCF, Gelborange S) (E 110) a Ponceau 4R, košenilové červeně  A (E124)
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami
  • Nařízení Komise (ES) č.1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách
  • Nařízení Komise (ES) č.835/2011, kterým se mění nařízení (ES) č.1881/2006, pokud jde o maximální limity polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách
  • Nařízení Komise (ES) č.836/2011, kterým se mění nařízení (ES) č.333/2007, kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu obsahu olova, kadmia, rtuti a anorganického cínu, 3-MCPD a benzo(a)pyrenu v potravinách
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.396/2005, o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS
  • Kodex hygienických pravidel pro předvařené a vařené potraviny ve veřejném stravování CAC/RCP 39-1993
  • Nařízení Komise (EU) 2017/2158 ze dne 20. listopadu 2017, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách

Předpisy ČR

  • Zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
  • Zákon č. 500/2004 Sb., o správním řízení
  • Zákon č.255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
  • Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích
  • Zákon č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
  • Nařízení vlády č.361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci
  • Zákon č.634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele
  • Zákon č.65/2017 Sb.: o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
  • Zákon č.166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů
  • Zákon č. 106/1999 Sb.,  o svobodném přístupu k informacím.
  • Zákon č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
  • Zákon č.455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)
  • Vyhláška č.137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných
  • Vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
  • Vyhláška č.46/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláška č.38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy
  • Vyhláška č.252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody
  • Vyhláška č.409/2005 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody
  • Vyhláška č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování
  • Vyhláška č. 423/2013 Sb., o stanovení výše paušální částky nákladů dodatečné kontroly při výkonu státního zdravotního dozoru
  • Vyhláška č.289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropského společenství
  • Vyhláška č.475/2002 Sb., kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o  zkoušce znalosti hub)
  • Vyhláška č.490/2000 Sb., o rozsahu znalostí a dalších podmínkách k získání odborné způsobilosti v některých oborech ochrany veřejného zdraví
  • Vyhláška č.268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby
  • Nařízení č.11/2014 Sb., kterým se stanovují obecné požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby v hlavním městě Praze (pražské stavební předpisy)
  • Nařízení vlády č. 272/2011 Sb.,  o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací
  • Vyhláška č.499/2006 Sb., o dokumentaci staveb
  • Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění pozdějších předpisů.

Další materiály ČR  

  • ČSN 56 96 06  Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Obecné principy hygieny potravin
  • ČSN 56 96 09 Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Mikrobiologická kriteria pro potraviny. Principy stanovení a aplikace
  • Příručka  „Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách“  část I a II /  2006
  • ČSN 730532 Akustika – Ochrana proti hluku v budovách
Kategorie:
Kategorie
  • Legislativa HV/PBU

Navigace pro příspěvek

Previous Post Právní předpisy pro PBU
Next Post Uvažuji o založení živnosti, výroba a prodej čerstvých potravin (salátů) s sebou. Je možné balit jídlo do plastových obalů, které by byly vratné oproti malé záloze a po umytí znovu použitelné?

Kontakt ústředí

Hygienická stanice hlavního města Prahy

  • Rytířská 404/12, p.s. 203, 110 01 PRAHA 1
  • Facebook
  • ID datové schránky: zpqai2i
  • podatelna@hygpraha.cz
  • IČO: 71 00 92 56

Rychlé odkazy

  • Krajské hygienické stanice
  • Ministerstva
  • Ostatní
  • Prohlášení o přístupnosti a cookies

Formuláře ke stažení

Formuláře najdete přehledně na jednom místě.

Formuláře ke stažení
Logo podniku podporující zdraví.