HomeČasté otázky a odpovědi HV/PBUChtěla bych si otevřít provoz rychlého občerstvení – bistra. Co pro to musím udělat, aby mi ho hygienická stanice schválila?
Prostor, ve kterém budete realizovat provoz rychlého občerstvení, musí být zkolaudován pro stravovací služby. Pokud si nejste jista stavem současného kolaudovaného stavu, obraťte se s žádostí o informaci na stavební úřad příslušné městské části. Jestliže provozovna nebude zkolaudována pro tento účel, budete muset žádat o posouzení a vydání závazného stanoviska hygienické stanice. K tomu je třeba doručit žádost na podatelnu a spolu s žádostí dodat technickou zprávu a projektovou dokumentaci celého prostoru. Co se týče splnění hygienických podmínek, musíte dodržet požadavky Nařízení ES č. 852/2004, o hygieně potravin, konkrétně zajištění sociálních podmínek pro personál (WC s předsíní a umyvadlem, šatna), dále úklidové komory, zajištění odpadového hospodářství, rozdělení pracovních ploch a dostatečné vybavení gastrotechnologií (požadavky na vybavení se odvíjí např. od šíře vyráběného sortimentu). Pokud v provozovně bude realizováno sezení pro zákazníky, musí být i pro ně zajištěno WC.