Ani v červenci letošního roku kontrolní zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) nepolevili v pravidelných kontrolách podniků poskytujících stravovací služby, jakými jsou stánky, kavárny či restaurace.Kontrolní poznatky z některých provozoven totiž ukazují, že ve státním zdravotním dozoru není možné polevit ani na chvilku. Letos v červenci tak pražští hygienici provedli 124 kontrol. Ve 24 případech dosahovaly prohřešky proti správné hygienické praxi takové úrovně, že muselo dojít k udělení finančních sankcí v celkové částce 110.800 korun. Dva méně závažné přestupky hygienici vyřešili domluvou, jednou vydali napomenutí.
Závad a špatných postupů si v jednotlivých provozovnách všímají samotní zákazníci. Jen v červenci HSHMP od veřejnosti obdržela 14 podnětů ke kontrole konkrétních provozoven.
Nejzávažnější však bývají podněty na podezření zdravotních obtíží po konzumaci pokrmu v konkrétních provozovnách. Takových upozornění jen v červenci na HSHMP přišlo 10. Šestkrát se tyto podněty ukázaly jako oprávněné, což je více než polovina z obdržených oznámení.
Konkrétní poznatky z porušení předpisů v oblasti bezpečné a správné hygienické praxe v některých provozovnách dokumentuje šest fotografií na konci této informační zprávy.
Graf č. 1:
Jak ukazuje graf č. 2, mezi nejčastější závady zjišťované pražskými hygieniky v červenci v provozovnách poskytujících stravovací služby patřily následující:
►
nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací;
►
nedostatky v provozní hygieně;
►
nedostatky ve skladování a označování potravin;
►
nedostatky ve stavebně technickém stavu provozoven.
Graf č. 2:
Průběžné kontrolní statistky na úseku hygieny výživy v Praze v roce 2022
FOTOGRAFIE Z NĚKTERÝCH PROVOZOVEN S VYOBRAZENÍM KONKRÉTNÍCH POCHYBENÍ:
Foto č. 1 – nedostatky v provozní hygieně – nečistoty na podlaze ve stánku
Foto č. 2 – nedostatečná čistota technologického zařízení – napálené těsto na tyčích pro výrobu trdelníku
Foto č. 3 – nedostatečná čistota akumulačního zákrytu nad tepelnými zdroji – úkapy mastnoty, které mohou kontaminovat připravované pokrmy
Foto č. 4 – 5 – skladováno v chladícím zařízení v kuchyni restaurace – knedlíky s plísní
Foto č. 6 – nedostatečná čistota chladícího zařízení