● pravidelné kontroly pražských hygieniků snižují míru ohrožení zdraví konzumentů
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) průběžně dozoruje pražské provozovny poskytující stravovací služby. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb.
Jen v průběhu letošního srpna HSHMP provedla 224 takových kontrol. Oproti stejnému období předchozího roku je toto číslo o 83 kontrol vyšší (viz graf č. 1). V některých provozovnách se vyskytla taková pochybení proti zásadám správné hygienické praxe, že muselo dojít v celkem 48 případech k udělení finančních sankcí v celkové částce 255 000,- Kč, což je o 76 000 Kč více než v srpnu roku loňského. Stejně tak celkový počet udělených sankcí činil letos v srpnu o 17 víc než v totožném časovém období roku předchozího.
13 kontrol v srpnu hygienici provedli na základě podnětů od veřejnosti. Ty se převážně týkaly nedostatečné provozní hygieny a stavebně technického stavu provozoven stravovacích služeb.
Graf č. 1:
Zdravotních problémů po požití pokrmu v provozovněletos v srpnu hlášeno 27
Státní zdravotní dozor prováděný hygienickou službou v provozovnách poskytujících stravovací služby je velmi důležitou prevencí v předcházení případným zdravotním problémům konzumentů. Jedině dodržování zásad správné hygienické praxe může minimalizovat potenciální rizika kontaminace nabízených pokrmů nežádoucími mikroorganismy.
Letos v srpnu pražští hygienici šetřili 27 podezření na zdravotní obtíže zákazníků provozoven po požití pokrmu, o 16 víc než v srpnu roku 2022. Šetřením se nakonec jako oprávněných ukázalo 11 těchto případů.
Většina pražských restaurací je na žádané úrovni, odstrašující výjimky se však najdou
I když valná část pražských restaurací vykazuje dobrou úroveň poskytovaných služeb, výjimky odhalované kontrolami pražských hygieniků ukazují stálou potřebu státního zdravotního dozoru. V srpnu hygieniky v některých provozovnách zaskočilo hned pět porušení hygienických předpisů, která se mohla stát příčinou zdravotních obtíží u zákazníků.
Poprvé šlo o špinavé, mastné, otevřené okno v kuchyni bez sítí proti hmyzu. Podruhé o špinavou podlahu v kuchyni s mastnými drobky z potravin. Znečištěný gril a pánve s připálenými zbytky potravin představuje třetí srpnový odstrašující příklad. Znečištěné mrazící zařízení s drobky a úkapy potravin dokreslují tragičnost čtvrtého srpnového závažného pochybení. A pomyslnou pátou “třešničkou na dortu” se stal znečištěný prostor pod pracovní plochou v zázemí provozovny stravovacích služeb s odpadky a nedopalky cigaret. Popisovaná pochybení představují z pohledu HSHMP závažná porušení zásad správné a bezpečné hygienické praxe. Fotodokumentace zařazena níže v této zprávě.
V srpnu 2023 patřily mezi nejčastější pochybení proti pravidlům správné hygienické praxe:
●
nedostatky v provozní hygieně;
●
nedostatky ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory;
●
nedostatky v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací;
●
nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů;
●
nedostatky ve skladování potravin;
●
nedostatky v dodržování postupů na zásadách HACCP.
Graf č. 2:
Stručná statistická tabulka s počty kontrol, výšemi sankcí – jednotlivá období roku 2023:
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za srpen 2023:
Foto č. 1 – špinavé, mastné a otevřené okno v kuchyni bez sítí proti hmyzu
Foto č. 2 – špinavá podlaha v kuchyni s mastnými drobky z potravin
Foto č. 3 – znečištěný gril a pánve s připálenými zbytky potravin
Foto č. 4 – znečištěné mrazící zařízení s drobky a úkapy potravin
Foto č. 5 – znečištěný prostor pod pracovní plochou v zázemí provozovny stravovacích služeb odpadky a nedopalky cigaret